33 de Ani de La Canonizare
Sursa poza si informatii: svnews.ro
Pe 2 iulie 2025, Mănăstirea Putna a fost locul unei sărbători deosebite, marcând 33 de ani de la canonizarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Evenimentul a reunit credincioși și oficialități pentru a cinsti memoria celui care a ctitorit și sprijinit peste 40 de lăcașuri de cult.
Un moment de reculegere și bucurie
Sărbătoarea a început cu închinarea la mormântul Măriei Sale, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolitul Ortodox Antiohian al Franței și al Europei Occidentale și Meridionale, a adus un omagiu voievodului. Alături de el, starețul Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a întâmpinat cu emoție grupuri de gospodari din diverse vetre folclorice ale județului Suceava. Aceștia au parcurs pe jos drumul de la intrarea în comuna Putna până la mănăstire, interpretând cântări religioase și patriotice, fiind însoțiți de reprezentanți ai autorităților județene și locale, inclusiv Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan.
Slujba Sfintei Liturghii
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna, dirijat de arhid. Serafim Grigorescu.
Îndemnuri pentru urmași
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a transmis cu acest prilej un Decalog inspirat din viața Sfântului Ștefan cel Mare, subliniind importanța iubirii de Biserică și neam, dreptății și responsabilității față de semeni, precum și încrederea nestrămutată în Dumnezeu. Aceste îndemnuri au fost lecturate de arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească.
O sărbătoare cu tradiție
Evenimentul de la Mănăstirea Putna a fost un prilej deosebit de bucurie și trăire duhovnicească, reamintind tuturor de importanța ctitoririi și sprijinirii lăcașurilor de cult, precum și de valorile promovate de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.