Cantus Mundi transformă educația artistică în baza noilor planuri-cadru naționale!

Cantus Mundi transformă educația artistică în baza noilor planuri-cadru naționale! Sursa poza si informatii: svnews.ro

Programul Național Cantus Mundi susține decizia Ministerului Educației și Cercetării de a menține și consolida prezența disciplinelor artistice în trunchiul comun al noilor planuri-cadru pentru învățământul liceal. Astfel, ora de cor revine în programa liceală, aducând beneficii semnificative elevilor, profesorilor și întregii comunități educaționale.

Beneficiile implementării orei de cor în licee:

  1. Acces universal la educație artistică: Toți elevii de liceu, inclusiv cei din liceele tehnologice, vor beneficia de educație corală și artistică până la sfârșitul clasei a XI-a, contribuind la dezvoltarea competenței-cheie de sensibilizare și exprimare culturală.

  2. Integrarea ansamblurilor corale în curriculum: Prin Curriculumul la Decizia Elevului și a Școlii (CDEOȘ), sunt prevăzute două ore săptămânale pentru activități corale și artistice, organizate pentru grupuri de elevi de același nivel. Aceste ore sunt incluse în norma didactică a profesorilor coordonatori.

  3. Certificare oficială pentru elevi: Participarea la coruri sau alte ansambluri artistice va fi recunoscută oficial în portofoliul educațional al elevilor, consolidând traseul lor educațional și profesional.

  4. Recunoașterea muncii profesorilor: Conducerea acestor ansambluri corale și artistice (două ore săptămânal) este inclusă în norma didactică a profesorilor, fiind remunerată corespunzător.

  5. Implicare comunitară și proiecte culturale: Noile reglementări încurajează dezvoltarea de proiecte și evenimente cu componentă cultural-artistică, în care sunt implicați elevii, profesorii, părinții și alți membri ai comunității, întărind legăturile educaționale și sociale.

Aceste măsuri au fost adoptate în urma unui amplu proces de consultare publică, în cadrul căruia memorandumul transmis de Programul Național Cantus Mundi, susținut de profesioniști din educație, dirijori, părinți și membri ai comunității Cantus Mundi din întreaga țară, a oferit o fundamentare solidă privind importanța educației artistice în dezvoltarea completă a elevilor.

"Prin memorandumul nostru, dar și prin campaniile publice pe care le-am desfășurat în ultimii aproape 10 ani, am fost și suntem vocea unei întregi comunități care cunoaște din experiență directă valoarea și efectele educației prin muzică și arte. Faptul că, începând cu anul școlar 2026–2027, disciplinele de arte devin accesibile tuturor elevilor de liceu, iar ora de cor revine în programă, sunt, pentru noi, victorii pentru viitorul educației românești și confirmă importanța educației prin artă în formarea tinerelor generații", a declarat Leila Popovici, Directorul Programului Național Cantus Mundi.

Implementarea acestor măsuri va contribui la revitalizarea educației prin artă în liceele din Constanța și din întreaga țară, oferind elevilor oportunități valoroase de dezvoltare personală și profesională.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.