La cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), desfășurată între 14 și 24 iunie 2024 la Cluj-Napoca, filmele care au abordat teme precum supraviețuirea și trecutul au fost cele care au obținut cele mai importante premii.

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, a fost acordat producției britanice "Pământ străin" (To a Land Unknown), regizat de Mahdi Fleifel. Acest film intens prezintă povestea a doi refugiați palestinieni care trăiesc în Atena, confruntându-se cu provocările unei vieți în exil și cu speranța unei vieți mai bune în Germania. Regizorul Fleifel a subliniat dificultatea realizării filmului, menționând că a fost mai mult o chestiune de supraviețuire decât de storytelling și a lansat un apel la pace, subliniind că problema din Palestina nu sunt palestinienii, ci ocupația, care trebuie să înceteze.

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro, a fost acordat regizorului german Noaz Deshe pentru filmul "Xoftex", care explorează viața refugiaților și complexitatea relațiilor interumane în contextul migrației.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, a fost acordat producției americane "Debut" (Debut, or, Objects of the Field of Debris as Currently Catalogued), primul film regizat de Julian Castronovo. Acest film abordează cu umor granița fragilă dintre realitate și fals, precum și nevoia umană de a construi povești.

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat actriței Ghjuvanna Benedetti pentru rolul din "Regatul" (The Kingdom), regizat de Julien Colonna. În acest film, Benedetti interpretează o adolescentă crescută în umbra violentă a tatălui ei mafiot, în Corsica anilor '90.

În competiția Zilele Filmului Românesc (ZFR), Premiul pentru Lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro, a fost acordat filmului "Anul nou care n-a fost" (r. Bogdan Mureșanu), o tragicomedie plasată în ajunul Revoluției din 1989. De asemenea, Premiul ZFR pentru Debut, în valoare de 1.500 de euro, a fost acordat documentarului "Viitor luminos" (r. Andra MacMasters), care oferă o incursiune fascinantă, prin imagini de arhivă, într-un festival pentru tineret desfășurat în 1989 în Coreea de Nord.

Aceste premii subliniază importanța abordării unor teme relevante și actuale în cinematografie, precum supraviețuirea și trecutul, și recunosc talentul și dedicarea cineaștilor care le aduc în fața publicului.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.