Dialog între Afaceriști Regionali și Studenți pentru Oportunități pe Piața Muncii în Proiectul Transfrontalier (foto)

Dialog între Afaceriști Regionali și Studenți pentru Oportunități pe Piața Muncii în Proiectul Transfrontalier (foto) Sursa poza si informatii: svnews.ro

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a organizat joi, 26 iunie, o masă rotundă cu reprezentanți ai mediului de afaceri regional, în cadrul proiectului „Conexiuni între Teorie și Practică în Educația Transfrontalieră România-Ucraina”. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri (FEAA) și a avut ca scop discutarea competențelor necesare studenților pentru o integrare eficientă pe piața muncii.

Decana FEAA, prof. univ. dr. Carmen Năstase, a subliniat unicitatea acestui proiect, care vizează educația transfrontalieră și continuă colaborările cu partenerii din Cernăuți. Ea a menționat importanța feedback-ului din partea mediului de afaceri pentru adaptarea programelor de studii la cerințele actuale.

Prodecanul FEAA și membru al echipei de proiect, prof. univ. dr. Marian Socoliuc, a evidențiat scopul dezvoltării competențelor practice ale studenților prin crearea unui laborator digital inteligent, echipat cu tehnologie de ultimă generație, care să susțină atât procesul educațional, cât și nevoile angajatorilor.

Reprezentanți din domenii precum turism, contabilitate, banking, administrație publică și IT au subliniat importanța seriozității, competențelor digitale și deschiderii către învățarea practică.

Antreprenorul Dionisie Marcan a declarat: „Avem nevoie de tineri bine pregătiți, cu deschidere spre zona practică. Experiența se poate acumula rapid dacă există interes. Deja avem angajați doi absolvenți USV și suntem mulțumiți de pregătirea lor.”

Cătălin Silegeanu, antreprenor botoșănean, a subliniat importanța educației pentru sustenabilitate, spunând: „Tinerii trebuie instruiți în domenii importante pentru viitor, cum este reciclarea. Seriozitatea și respectul sunt valori esențiale în orice companie.”

Prorectorul USV, prof. univ. dr. Mircea Diaconu, a punctat: „Universitățile nu pot funcționa izolat. Sunt conectate la realitățile economice. Această conectare se face tocmai prin întâlniri cu angajatorii, care trebuie să devină o practică constantă.”

Discuțiile și observațiile din cadrul mesei rotunde vor contribui la revizuirea planurilor de învățământ pentru anul universitar 2025-2026, în acord cu noile cerințe ARACIS și ale pieței muncii.

Acest eveniment subliniază angajamentul USV de a colabora strâns cu mediul de afaceri pentru a asigura o pregătire adecvată a studenților și o integrare eficientă a acestora pe piața muncii.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.