Joi, 26 iunie, voce unitară împotriva scăderii burselor! Afișează-ți susținerea în fața Corpului A!

Joi, 26 iunie, voce unitară împotriva scăderii burselor! Afișează-ți susținerea în fața Corpului A! Sursa poza si informatii: obiectivdesuceava.ro

Astăzi, 26 iunie 2025, studenții de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva scăderii burselor, măsură inclusă în noul program de guvernare. Acțiunea a avut loc la ora 10:00, în fața Corpului A al universității, și a fost susținută de Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS).

Contextul protestului

Conform programului de guvernare Bolojan, fondul de burse pentru studenți acordat de stat universităților se va raporta la valoarea netă a salariului minim, și nu la cea brută, cum s-a întâmplat până acum. Această schimbare ar putea duce la o reducere a bugetului alocat universităților cu aproape 40%. Cuantumul și criteriile de acordare a burselor sunt stabilite de fiecare universitate în parte, prin metodologie proprie, cu excepția burselor sociale.

Mesajul studenților

Într-un apel adresat colegilor lor, ASUS a subliniat importanța participării la protest:

„Studenții ies în stradă pentru a spune un NU hotărât scăderii burselor! Ne vedem la ora 10:00, în fața Corpului A! Mesajul nostru este clar: <Nu vă atingeți de burse!> Este esențial să fim cât mai mulți, să arătăm că nu acceptăm deciziile luate. Hai să fim toți acolo, să fim vizibili, vocali și uniți! Adu-ți colegii, prietenii și pancartele – avem o voce puternică doar dacă suntem împreună!”

Impactul asupra studenților

Bursele studențești nu au un cuantum fix stabilit de lege (în afară de bursele sociale); fiecare universitate primește un fond de burse pe care îl împarte pe diverse criterii, în acord cu regulile emise de Ministerul Educației. Astfel, fiecare universitate se va adapta și va decide dacă păstrează cuantumurile din prezent și alocă burse către mai puțini studenți sau modifică sumele încât să ajungă pentru mai mulți beneficiari.

În contextul în care aproximativ 5.000 de studenți de la USV beneficiază de burse cuprinse între 900 și 3.300 de lei lunar, orice modificare a cuantumului acestora poate avea un impact semnificativ asupra vieții financiare a tinerilor.

Reacții naționale

Protestele studenților de la USV se alătură unui val de nemulțumiri exprimate la nivel național. Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) a condamnat măsurile de austeritate propuse de Guvern, considerându-le un atac direct asupra viitorului tinerilor din România.

De asemenea, Uniunea Studenților din România (USR) a anunțat proteste față de propunerile incluse în proiectul Ordonanței de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025, care includ înghețarea burselor și reducerea facilităților de transport pentru studenți.

Concluzie

Protestele studenților de la USV reflectă o preocupare larg răspândită în rândul tinerelor din România privind viitorul educațional și financiar. Este esențial ca autoritățile să ia în considerare aceste nemulțumiri și să deschidă un dialog constructiv cu reprezentanții studenților pentru a găsi soluții echitabile și sustenabile.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.