Majoritatea familiilor sărace se luptă cu costurile educației fără sprijin extern, cu 87% în imposibilitate de acoperire.

Majoritatea familiilor sărace se luptă cu costurile educației fără sprijin extern, cu 87% în imposibilitate de acoperire. Sursa poza si informatii: svnews.ro

Aproape 60% dintre familiile cu copii înscriși în programele educaționale ale Salvați Copiii România nu pot acoperi cheltuielile educaționale fără sprijin extern. Această situație devine și mai gravă în rândul familiilor aflate în sărăcie subiectivă, unde procentul ajunge la 87%. Organizația atrage atenția asupra riscului ca măsurile economice recente să afecteze suplimentar copiii vulnerabili și subliniază necesitatea unor politici sociale integrate pentru a sprijini aceste familii.

În cadrul unei anchete realizate de Salvați Copiii România, s-a constatat că 58% dintre familiile cu copii în programele organizației nu pot acoperi cheltuielile educaționale fără ajutor extern. Acest procent crește semnificativ în rândul celor care se consideră în sărăcie subiectivă, atingând 87%. De asemenea, 70% dintre familiile cu un nivel educațional scăzut se confruntă cu aceeași problemă. Aceste date subliniază impactul profund al sărăciei asupra accesului la educație de calitate.

În acest context, Salvați Copiii România își intensifică eforturile pentru a sprijini copiii aflați în situații de risc. Organizația a deschis grădinițe estivale și programe de educație remedială, oferind sprijin social și educațional încă din etapa timpurie a educației. De asemenea, Școala mobilă a organizației va ajunge în zone izolate sau comunități profund afectate de sărăcie, precum București și Iași, pentru a asigura accesul la educație pentru toți copiii.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România, a declarat: "Un copil care trăiește sub pragul de sărăcie este un copil subnutrit, cu o sănătate precară și, mai mult, cu șanse diminuate de a-și depăși vulnerabilitățile mediului. De aceea este crucial accesul la educație, laolaltă cu politici sociale integrate, care să corecteze vulnerabilitățile. Sărăcia omoară educația, iar responsabilitatea noastră e să diminuăm cât mai mult efectele sărăciei asupra copiilor."

Aceste inițiative sunt esențiale pentru a asigura că toți copiii, indiferent de mediul în care trăiesc, au șanse egale la o educație de calitate și pot depăși ciclul sărăciei în care se află familiile lor.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.