Mii de pelerini suceveni au însoțit impresionantul alai al Procesiunii Calea Sfântului cu moaștele Sf. Ioan cel Nou, condus de PS Damaschin și militari.

Mii de pelerini suceveni au însoțit impresionantul alai al Procesiunii Calea Sfântului cu moaștele Sf. Ioan cel Nou, condus de PS Damaschin și militari. Sursa poza si informatii: svnews.ro

Duminică, 22 iunie 2025, Suceava a fost martora unei procesiuni impresionante în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. Evenimentul, intitulat „Calea Sfinților”, a adunat mii de credincioși care au însoțit racla cu sfintele moaște pe străzile orașului.

Traseul procesiunii

Procesiunea a început la ora 18:00, cu ieșirea din curtea Catedralei Arhiepiscopale „Sf. Gheorghe”. Racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou a fost purtată pe Strada Ion Vodă Viteazu, având prima oprire la Biserica „Învierea Domnului”. Traseul a continuat cu opriri la Biserica „Domnițelor” pe Strada Ana Ipătescu și la Biserica „Sfântul Dumitru” pe Strada Petru Rareș. Alte opriri au avut loc la Biserica „Sfântul Nicolae” pe Strada Mihai Eminescu și la Catedrala „Nașterea Domnului” pe Strada Mărășești. Procesiunea s-a încheiat la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” pe Strada Mitropoliei.

Participanți și atmosferă

Alaiul a fost condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și a fost însoțit de mii de credincioși, mulți dintre ei îmbrăcați în ii și ținând flori de sânziene în mâini. Militari cu torțe aprinse au străjuit racla, iar copii îmbrăcați în port popular au participat cu entuziasm la eveniment. Atmosfera a fost una de profundă evlavie și unitate spirituală.

Organizare și sprijin

Organizarea procesiunii a fost sprijinită de autoritățile locale, inclusiv Poliția Locală, Poliția Rutieră Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Jandarmeria, care au asigurat desfășurarea în siguranță a evenimentului pe întregul traseu.

Evenimentul „Calea Sfinților” a fost un moment deosebit de important în seria manifestărilor dedicate hramului Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, consolidând legătura spirituală dintre credincioși și tradițiile ortodoxe ale zonei.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.