Moștenirea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la Bădeuți

Moștenirea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la Bădeuți Sursa poza si informatii: svnews.ro

Mănăstirea „Sfântul Procopie” din Bădeuți, județul Suceava, este una dintre cele mai importante ctitorii ale Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Ridicată în anul 1487, aceasta a fost construită ca mulțumire pentru victoria obținută în bătălia de la Râmnicu Sărat, în care Ștefan cel Mare l-a înfrânt pe Basarab al IV-lea cel Tânăr, cunoscut și sub numele de Țepeluș.

Contextul istoric

În 1481, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Procopie, Ștefan cel Mare a obținut o victorie semnificativă în bătălia de la Râmnicu Sărat. Conform cronicii lui Grigore Ureche, în timpul luptei, „s-a arătat lui Ștefan Vodă Sfântul Mucenic Procopie, umblând deasupra războiului, călare și înarmat ca un viteaz, fiind în ajutorul lui Ștefan Vodă și dând valvă oștirii sale”. Recunoscător pentru acest ajutor divin, Ștefan cel Mare a hotărât să construiască o biserică în cinstea Sfântului Procopie, în satul Bădeuți.

Construcția bisericii

Lucrările de construcție au început la 8 iunie 1487 și s-au încheiat la 13 noiembrie 1487, biserica fiind ridicată în doar cinci luni. Pisania vechii biserici consemnează: „În anul 6989 (1481), luna iulie, 8, în ziua Sfântului Mare Mucenic Procopie, Io Ștefan Voievod... a avut război la Râmnic cu Basarab Voievod cel Tânăr... și a ajutat Dumnezeu pe Ștefan Voievod și a biruit... De aceea, Ștefan Voievod a binevoit a zidi biserica aceasta întru numele Sfântului Mare Mucenic Procopie”.

Importanța culturală și spirituală

Biserica „Sfântul Procopie” din Bădeuți a fost un important centru spiritual și cultural. Aici au activat meșteșugari caligrafi și miniaturiști care au copiat și ilustrat cărți religioase, contribuind astfel la răspândirea culturii și educației în Moldova medievală. De asemenea, biserica a fost transformată în mănăstire, înzestrată cu chilii pentru călugări și cu școală pentru pregătirea de meșteșteri caligrafi și miniaturiști.

Distrugerea și reconstrucția

În august 1917, în timpul Primului Război Mondial, biserica a fost distrusă de armata austro-ungară, iar ruinele sale au fost incluse în Lista Monumentelor Istorice din județul Suceava. După 108 ani de la distrugere, în aprilie 2025, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a decis reconstrucția bisericii „Sfântul Procopie” din Bădeuți. Proiectul de reconstrucție a fost încredințat unei obști monahale conduse de P.C. Protos. Ioan Tofan, iar documentația necesară înființării unei mănăstiri a fost înaintată spre aprobare Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Importanța pentru comunitatea locală

Reconstrucția bisericii „Sfântul Procopie” reprezintă o reparație morală, culturală și duhovnicească pentru comunitatea locală. Aceasta va contribui la revitalizarea patrimoniului cultural și spiritual al zonei și va întări legăturile comunității cu tradițiile și istoria sa.

Astfel, mănăstirea „Sfântul Procopie” din Bădeuți rămâne un simbol al credinței și al rezilienței comunității, continuând să inspire și să unească oamenii în jurul valorilor spirituale și culturale comune.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.