NATO stabilește obiectivul bugetar de apărare 2035 de 5% din PIB; Spania obține derogare, SUA nu își majorează cheltuielile. Summit istoric la Haga.

NATO stabilește obiectivul bugetar de apărare 2035 de 5% din PIB; Spania obține derogare, SUA nu își majorează cheltuielile. Summit istoric la Haga. Sursa poza si informatii: svnews.ro

NATO a decis ca statele membre să își crească bugetele pentru apărare până la 5% din PIB până în anul 2035, trecând prin negocieri complexe asupra termenului de implementare.

Planul de Creștere a Cheltuielilor de Apărare

Duminică, aliații NATO au ajuns la un acord prin care fiecare țară membră va trebui să își majoreze treptat cheltuielile de apărare. Această măsură vine pe fondul amenințărilor din partea Rusiei, multe state europene fiind gata să își accelereze alocările financiare în acest scop.

Secretarul general al alianței, Mark Rutte, propune ca cel puțin 3,5% din PIB să fie destinat cheltuielilor de apărare directă, cu posibilitatea de a aloca 1,5% pentru apărarea cibernetică și infrastructură strategică, care deși poate fi civilă, este esențială pentru scopuri militare.

Spania Obține o Excepție

Spania este singura țară care a primit o derogare de la noua rată de 5%, argumentând că o asemenea creștere ar necesita fie majorări de taxe, fie reduceri în domenii precum educația sau sănătatea. Premierul Pedro Sanchez a subliniat că o astfel de creștere ar afecta investițiile în tranziția verde, o prioritate pentru guvernul său. Cu toate criticile primite de la foști lideri, precum Donald Trump, Spania rămâne un partener activ în apărarea comună a NATO.

Perspectiva SUA

Statele Unite, care deja alocă 3,4% din PIB pentru apărare, nu consideră necesar să își majoreze cheltuielile. Ca principal garant al securității în NATO, SUA va continua să își mențină rolul esențial, deși există discuții referitoare la redeplasarea anumitor active din Europa către alte regiuni strategice, cum ar fi Asia.

Summitul Istoric de la Haga

Summitul NATO, care începe mâine la Haga, este privit ca un eveniment istoric, fiind așteptate clarificări cu privire la angajamentul SUA față de Europa. Pe lângă aspectele financiare, liderii vor discuta despre prezența militară americană în Europa și posibilele ajustări ale acesteia, în contextul unor strategii mai largi de securitate.

Aceste decizii reprezintă un pas semnificativ înainte pentru asigurarea unei apărări comune și eficiente, în fața provocărilor regionale și globale.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.