Noul Paraclis al Mănăstirii Putna, binecuvântat de trei ierarhi, îmbogățește comoara spirituală a Bucovinei

Noul Paraclis al Mănăstirii Putna, binecuvântat de trei ierarhi, îmbogățește comoara spirituală a Bucovinei Sursa poza si informatii: svnews.ro

Mănăstirea Putna a adăugat un nou paraclis la patrimoniul său, sfințit de trei ierarhi În ziua de 3 iulie, la Mănăstirea Putna, a fost sfințit Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” din cadrul spațiului de primire a pelerinilor. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolitul Ortodox Antiohian al Franței și al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul a avut loc la scurt timp după prăznuirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, ctitorul mănăstirii, și a coincis cu pomenirea Sfântului Mucenic Iachint, al cărui nume a fost purtat și de fostul stareț al Putnei, părintele Iachint Unciuleac, un iubit duhovnic al Bucovinei.

Slujba a început cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată la altarul de vară al mănăstirii, considerat Ierusalimul Neamului Românesc. În cadrul slujbei, ierarhii s-au închinat la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și la odoarele aflate spre închinare, inclusiv moaște ale Sfinților Putneni Iacob, Sila, Paisie și Natan, precum și fragmente din moaștele Sfinților Trei Ierarhi și ale Sfântului Nectarie de Eghina.

La eveniment au participat starețul Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, stareți ai mănăstirilor bucovinene, slujitori ai bisericilor din zonă și pr. Ionel Constantin-Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna, dirijat de arhid. Serafim Grigorescu.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Macarie a evocat momente din copilăria Sfântului Ștefan cel Mare și a subliniat importanța protejării tinerelor generații în fața pericolelor moderne, încurajând folosirea armelor duhovnicești precum rugăciunea, postul și nevoința.

Acest eveniment marchează o nouă etapă în dezvoltarea Mănăstirii Putna, consolidându-i rolul de centru spiritual și cultural al Bucovinei.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.