Numai 64% dintre românii activi muncesc, sectorul public depăşeşte capacitatea de susținere a mediului privat în România

Numai 64% dintre românii activi muncesc, sectorul public depăşeşte capacitatea de susținere a mediului privat în România Sursa poza si informatii: obiectivdesuceava.ro

Într-o recentă intervenție la Prima TV, consilierul prezidențial Radu Burnete a subliniat că, deși numărul angajaților din sectorul public al României este sub media europeană, raportat la populația totală, acest lucru devine o povară semnificativă atunci când este comparat cu numărul celor care efectiv lucrează.

Potrivit datelor oficiale, în februarie 2025, în instituțiile și autoritățile publice din România erau ocupate 1.311.451 de posturi, în creștere cu 4.558 față de sfârșitul anului precedent. Dintre acestea, 64% (841.259 posturi) erau în administrația publică centrală, iar restul în administrația publică locală.

Burnete a evidențiat că, în contextul în care doar 64% dintre românii apți de muncă sunt angajați, comparativ cu o medie regională de 75-76%, sectorul privat, care numără aproximativ 4,5-5 milioane de angajați, suportă prin taxe și impozite întregul aparat bugetar. Această discrepanță, combinată cu nivelul ridicat al economiei subterane și al evaziunii fiscale, pune o presiune suplimentară asupra angajaților din sectorul privat.

În acest context, Burnete a subliniat importanța combaterii evaziunii fiscale și a economiei gri, considerând că aceste măsuri vor ușura raportul dintre sectorul public și cel privat. De asemenea, el a menționat necesitatea unei analize atente a structurii statului, identificând atât zone unde aparatul este subdimensionat, cât și altele unde este supradimensionat, ceea ce afectează eficiența administrativă.

Aceste observații subliniază provocările cu care se confruntă economia românească și necesitatea unor reforme structurale pentru a asigura un echilibru sustenabil între sectorul public și cel privat.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.