Povestea Moaștelor la Suceava și Importanța lor pentru Moldovă

Povestea Moaștelor la Suceava și Importanța lor pentru Moldovă Sursa poza si informatii: obiectivdesuceava.ro

Astăzi, 24 iunie, ortodocșii din întreaga țară sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Aducerea Moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou la Suceava. Această zi are o semnificație deosebită pentru credincioșii din Moldova, fiind marcată prin tradiții și evenimente care subliniază legătura profundă dintre poporul român și acest sfânt ocrotitor.

Viața și Mărturisirea Sfântului Ioan cel Nou

Originar din Trapezunt (astăzi Trabzon, Turcia), Sfântul Ioan cel Nou a trăit în secolul al XIV-lea. Negustor de profesie, călătorea frecvent în orașele de la țărmul Mării Negre. Într-una dintre aceste călătorii, în jurul anului 1330, s-a îndreptat spre Cetatea Albă, călătorind alături de un negustor catolic. În timpul călătoriei, a avut discuții aprinse despre credință, susținând cu tărie învățăturile ortodoxe. Ajuns în Cetatea Albă, a fost acuzat pe nedrept că ar dori să se convertească la religia tătarilor. Refuzând să renunțe la credința sa, a fost supus unor chinuri groaznice și, în final, martirizat prin decapitare.

Aducerea Moaștelor la Suceava

După moartea sa, trupul Sfântului Ioan cel Nou a fost îngropat în Cetatea Albă. Moaștele sale au devenit repede izvor de minuni și au atras mulțimi de pelerini. În anul 1402, voievodul Alexandru cel Bun, dorind să întărească statutul Mitropoliei Moldovei și să ofere poporului său ocrotirea unui mare sfânt, a hotărât să aducă moaștele Sfântului Ioan cel Nou la Suceava. Procesiunea a fost întâmpinată la „Poiana Vlădicăi”, în apropiere de Iași, de domnitor și soția sa, de mitropolitul Iosif, de marii dregători, egumeni, călugări, preoți și credincioși, care l-au însoțit până la Suceava. Aici, moaștele au fost așezate în Biserica Mirăuților, care, cu multe refaceri ulterioare, dăinuie până azi.

Minuni și Pelerinaje

De-a lungul secolelor, Sfântul Ioan cel Nou a fost cunoscut pentru nenumăratele minuni săvârșite la racla sa. Mulți bolnavi au fost vindecați, orbi și-au recăpătat vederea, iar cei posedați de duhuri rele au fost eliberați. O mulțime de credincioși vin anual la Suceava pentru a se închina la moaștele sale, mărturisind că rugăciunile lor au fost ascultate și dorințele împlinite.

Importanța Sărbătorii

Sărbătoarea de astăzi are o semnificație deosebită pentru credincioșii din Constanța și din întreaga țară. Este un moment de reculegere și de mulțumire adusă Sfântului Ioan cel Nou pentru mijlocirile sale și pentru ocrotirea de care se bucură credincioșii. Tradițiile și obiceiurile specifice acestei zile sunt păstrate cu sfințenie, iar pelerinajele la locurile sfinte din Moldova continuă să fie o practică vie, care întărește legătura spirituală dintre credincioși și acest sfânt iubit.

Astfel, 24 iunie rămâne o zi deosebită în calendarul ortodox, un prilej de a reflecta asupra credinței și de a mulțumi pentru darurile primite prin mijlocirea Sfântului Ioan cel Nou.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.