Primul Festival Ziua Ciorbei Rădăuțene triumfă cu peste 1.100 de porții gratuite servite pe Aleea Umbreluțelor din Rădăuți!

Primul Festival Ziua Ciorbei Rădăuțene triumfă cu peste 1.100 de porții gratuite servite pe Aleea Umbreluțelor din Rădăuți! Sursa poza si informatii: svnews.ro

Duminică, 29 iunie 2025, Parcul Central din Rădăuți a fost gazda primei ediții a festivalului culinar "Ziua Ciorbei Rădăuțene", un eveniment dedicat celui mai iubit preparat al orașului: ciorba rădăuțeană.

O tradiție culinară celebrată

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Rădăuți și Restaurantul Național, în parteneriat cu familia Dumitrescu – Cornelia, Sorin și nepoata Alice – păstrătorii gustului autentic care a cucerit întreaga lume. Ciorba rădăuțeană, un simbol al gastronomiei românești, a fost inventată acum 45 de ani de bucătăreasa Cornelia Dumitrescu.

Peste 1.100 de porții servite gratuit

Aleea umbreluțelor a fost plină de oameni care au venit să deguste acest preparat delicios. În zece vase de inox, fiecare cu o capacitate de 50 de litri, au fost preparate nu mai puțin de 1.100 de porții de ciorbă rădăuțeană, cea mai mare cantitate preparată vreodată într-un singur loc, care au fost servite gratuit tuturor celor prezenți.

Evenimentul în cadrul "Zilelor Municipiului Rădăuți"

"Ziua Ciorbei Rădăuțene" face parte din programul "Zilelor Municipiului Rădăuți", care se desfășoară în perioada 29 iunie – 6 iulie 2025. Pe lângă festivalul culinar, programul include și alte evenimente, precum festivalul internațional de folclor "Arcanul" – Ediția a XXXII-a, care celebrează dansul și portul popular cu ansambluri din țară și străinătate.

Ciorba rădăuțeană – un preparat cu tradiție

Ciorba rădăuțeană este un preparat tradițional românesc, dres cu smântână, ouă și oțet, originar din Rădăuți, județul Suceava, și popularizat ulterior pe întreg teritoriul României. Recent, a fost inclusă în topul "Taste Atlas", ocupând locul 3 în cel mai recent clasament al celor de la Taste Atlas, la nivel european, și locul 24 în topul celor mai gustoase 100 de ciorbe din lume.

Evenimentul de duminică a fost un succes răsunător, demonstrând aprecierea și dragostea comunității pentru tradițiile culinare locale.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.