PS Damaschin a ținut slujba de pomenire la Cetatea de Scaun Suceava pentru 97 de domnitori moldoveni din perioada 1347-1881 (foto)

PS Damaschin a ținut slujba de pomenire la Cetatea de Scaun Suceava pentru 97 de domnitori moldoveni din perioada 1347-1881 (foto) Sursa poza si informatii: svnews.ro

La 24 iunie 2025, în ziua în care Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul își sărbătorește ziua de naștere, a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor 97 de domnitori ai Moldovei, de la Dragoș Vodă (circa 1347) până la Carol I (domnitor până în 1881). Evenimentul a avut loc în Cetatea de Scaun a Sucevei, un loc încărcat de istorie, unde s-a condus Moldova timp de secole.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La eveniment au participat oficialități locale, precum directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Constantin Ursu, și numeroși credincioși.

Această slujbă face parte din „Programul Ștefanian”, inițiat de Consiliul Județean Suceava, care are ca scop punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric construit în perioada domniei voievodului Ștefan cel Mare și dezvoltarea turismului în zonă.

Evenimentul a fost marcat de un moment emoționant, în care au fost pomeniți domnitorii care au contribuit la istoria și cultura Moldovei. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a subliniat importanța cunoașterii istoriei pentru conturarea viitorului fiecărui popor și a mulțumit celor care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului.

Pentru cei care nu au putut participa la eveniment, Muzeul Național al Bucovinei a pus la dispoziție imagini și informații suplimentare pe site-ul oficial.

Astfel, evenimentul de la Suceava a fost o oportunitate de a aduce un omagiu domnitorilor care au marcat istoria Moldovei și de a înțelege mai profund legătura dintre trecut și prezent.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.