Revenim acasă cu sufletul curat și încredere în ocrotirea Sfântului Ioan cel Nou (foto)
Sursa poza si informatii: svnews.ro
Astăzi, 24 iunie 2025, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a participat la Sfânta Liturghie dedicată prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, alături de primarul Vasile Rîmbu, viceprimarul Dan Ioan Cușnir și vicepreședinții CJ Nicolae Robu și Stelian Simerea. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.
În cadrul evenimentului, Șoldan a subliniat prezența numeroșilor credincioși de toate vârstele, veniți nu doar din județul Suceava, ci și din județele învecinate. Aceștia au adus cu sine gânduri de pace și dorințe de sănătate pentru familiile și comunitățile lor. De asemenea, a menționat că, timp de trei zile, Suceava a fost în sărbătoare, cu prilejul hramului Sfântului Ioan cel Nou, perioadă în care s-au desfășurat și evenimentele dedicate Zilelor Sucevei.
La finalul slujbei, președintele CJ Suceava a transmis un mesaj de încurajare și binecuvântare: „Ne întoarcem la casele noastre cu sufletul mai curat, cu inima mai împăcată și cu credința că Sfântul iubit al Bucovinei va ocroti pe fiecare în parte, pe familiile noastre, municipiul Suceava și întregul județ. La mulți ani, Suceava! La mulți ani, suceveni! Dumnezeu să fie cu fiecare și fiecare cu Dumnezeu!”
Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, construită între 1514 și 1522, este un important loc de cult ortodox, adăpostind moaștele Sfântului Ioan cel Nou, martirizat în Cetatea Albă în jurul anului 1332. Biserica mănăstirii, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință”, a fost inclusă în 1993 în patrimoniul cultural mondial UNESCO, alături de alte șapte biserici din nordul Moldovei, datorită picturilor sale de o valoare artistică excepțională.
Evenimentele dedicate Sfântului Ioan cel Nou au fost însoțite și de manifestări culturale și artistice, atrăgând un număr mare de vizitatori și consolidând statutul Sucevei ca centru spiritual și cultural al regiunii.