Trump critică excesul de arme pentru Ucraina; discuția cu Putin nu aduce soluții clare

Trump critică excesul de arme pentru Ucraina; discuția cu Putin nu aduce soluții clare Sursa poza si informatii: obiectivdesuceava.ro

Trump: SUA au oferit prea multe arme Ucrainei; discuție fără progrese cu Putin

Președintele american Donald Trump a declarat vineri că Statele Unite au furnizat Ucrainei „prea multe arme” în perioada administrației anterioare și că discuția telefonică avută cu Vladimir Putin nu a dus la niciun progres.

Vorbind presei înainte de a urca la bordul Air Force One, în drum spre Iowa, Trump a afirmat că „fostul președinte Joe Biden a golit toată țara dându-le arme, și trebuie să ne asigurăm că avem suficiente și pentru noi”. Printre armele reținute se numără rachete antiaeriene și artilerie ghidată de precizie. Deși a criticat amploarea ajutorului anterior, Trump a sugerat că nu va opri complet sprijinul american: „Le-am dat atât de multe arme… lucrăm cu ei și încercăm să-i ajutăm”, a spus el.

Trump a dezvăluit și că a avut o discuție „destul de lungă” cu președintele rus Vladimir Putin, însă fără progrese privind încetarea războiului. „Nu sunt mulțumit de asta”, a adăugat el. Kremlinul a caracterizat conversația drept „francă și constructivă”, fiind a șasea comunicare publică între cei doi lideri de la revenirea lui Trump la Casa Albă.

Potrivit consilierului diplomatic rus Iuri Ușakov, cei doi președinți au convenit să mențină contactul pe teme precum Iranul, Siria și Ucraina. În ceea ce privește conflictul din Ucraina, Putin ar fi subliniat deschiderea Moscovei pentru negocieri, dar și faptul că Rusia nu va renunța la obiectivele sale. Trump și Putin au discutat, de asemenea, despre colaborarea în domeniul energiei și al explorării spațiale, iar Putin ar fi propus chiar schimburi de filme care promovează „valori tradiționale împărtășite de Rusia și administrația Trump”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că speră să discute cu Trump în zilele următoare, în legătură cu suspendarea livrărilor de arme.

Această situație are implicații și pentru România, având în vedere că țara noastră este un aliat al SUA și al Ucrainei în cadrul NATO. Deciziile luate de Statele Unite în privința sprijinului militar acordat Ucrainei pot influența securitatea regională și pot afecta și România.

În acest context, este important ca autoritățile române să monitorizeze evoluțiile și să colaboreze cu partenerii internaționali pentru a asigura stabilitatea și securitatea în regiune.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.