Zeci de Israelieni Vizați pentru Misiuni Periculoase contra Recompense Financiare tentante, Dezvăluie The Guardian

Zeci de Israelieni Vizați pentru Misiuni Periculoase contra Recompense Financiare tentante, Dezvăluie The Guardian Sursa poza si informatii: biziday.ro

Cetățeni israelieni, recrutați prin mesaje anonime de serviciile iraniene

O investigație recentă dezvăluie o tentativă sofisticată a serviciilor secrete iraniene de a recruta zeci de cetățeni israelieni ca spioni, cu scopul de a obține informații strategice și de a realiza acțiuni periculoase pe teritoriul Israelului.

Recrutarea prin mesaje anonime

Conform relatărilor oferite de The Guardian, înainte de a izbucni conflictul cu Iranul luna trecută, autoritățile israeliene au identificat o vastă rețea de cetățeni recrutați prin intermediul unor mesaje anonime. Inițial, acestea ofereau sarcini aparent simple în schimbul unor sume de bani, care ulterior creșteau pe măsură ce misiunile deveneau tot mai riscante.

De la sarcini banale la asasinate

Recrutarea începea prin mesaje în care persoanele de contact pretindeau a fi jurnaliști interesați de informații despre război. După ce persoanele vizate interacționau cu acești pseudo-jurnaliști, erau invitați pe platforma Telegram, unde primeau sume în criptomonede pentru misiuni cum ar fi fotografierea unor locații sensibile și distribuirea de afișe anti-guvernamentale. În unele cazuri, recruții primeau oferte de zeci de mii de dolari pentru tentative de asasinat vizând oameni de știință sau oficiali israelieni.

Un caz exemplar

Un astfel de exemplu îl reprezintă un individ recrutat, care inițial a primit misiuni minore, dar care, la un moment dat, a fost solicitat să ucidă și să incendieze locuința unui om de știință de la Institutul Weizmann pentru suma de 60 de mii de dolari. Deși a acceptat și a apelat la patru colaboratori, nu a reușit să își ducă planul la capăt, nereușind să treacă de securitatea institutului.

Tactica "spray-and-pray"

Această strategie de recrutare folosită de iranieni a fost descrisă de investigatori ca fiind de tip "spray-and-pray", în care se abordează un număr mare de potențiali agenți, cu speranța că unii dintre ei vor fi dispuși să execute misiuni mai periculoase în viitor. Deși multe astfel de încercări au eșuat, tactica a permis adunarea de informații prețioase despre ținte importante.

Condamnări și consecințe

Printre cei recrutați se numără și Mordechai “Moti” Maman, un bărbat de 72 de ani, care a fost transportat în Iran și a primit oferte generoase pentru a comite asasinate, inclusiv asupra fostului premier Naftali Bennett. După întoarcerea sa în Israel, Maman a fost arestat și condamnat la 10 ani de închisoare, pledând vinovat pentru legături cu un agent străin și intrare clandestină într-un stat inamic.

Această poveste subliniază complexitatea și riscurile implicate în conflictele internaționale moderne, astfel de operațiuni subversive reușind să afecteze stabilitatea și să pună în pericol vieți omenești.


Irina Panait

Irina Panait este o jurnalistă dinamică și empatică, născută și crescută în Brăila, cu o pasiune autentică pentru poveștile locale și vocea comunității. Cu studii în jurnalism și comunicare, Irina aduce în fiecare articol rigoare, claritate și o notă personală care face diferența. Este cunoscută pentru abordarea sinceră, pentru interviurile umane și pentru reportajele care pun în lumină atât provocările, cât și frumusețile orașului de la Dunăre.